Vluchtelingen in de regio
95 procent van de Syrische vluchtelingen wordt opgevangen in vijf buurlanden: Turkije, Libanon, Jordanië, Irak, Egypte :
- Libanon: vangt bijna 1,2 miljoen vluchtelingen op, dat is 27% van zijn bevolking. In België zou dit overeenkomen met bijna 3 miljoen vluchtelingen.
- Jordanië: 650.000 Syrische vluchtelingen, wat overeenkomt met bijna 10% van de bevolking.
- Turkije: 1,9 miljoen Syrische vluchtelingen. Het meeste van alle andere landen ter wereld.
- Irak: telt 3 miljoen mensen die ontheemd zijn in eigen land in de loop van de 18 afgelopen maanden. Vangt 249 463 vluchtelingen uit Syrië op.
- Egypte: vangt 132 375 Syrische vluchtelingen op.
Er werd slechts 40 % opgehaald van het totale bedrag dat nodig is volgens de VN voor de humanitaire noden van de Syrische vluchtelingen.
De meest kwetsbare Syrische vluchtelingen krijgen in Libanon slechts 13,50 dollar per maand om te overleven. Dit komt neer op amper een halve dollar per dag voor voedsel.
Meer dan 80 % van de Syrische vluchtelingen in Jordanië leeft onder de armoedegrens daar.
Conflict in Syrië
Bijna 220 000 mensen zijn in Syrië gedood en 12,8 miljoen Syriërs hebben dringend nood aan humanitaire hulp.
Meer dan 50 % van de Syrische bevolking is momenteel ontheemd.
Hervestiging in het buitenland
In totaal zijn er sinds het begin van het conflict in Syrië 104 410 opvangplaatsen wereldwijd aangeboden. Dit komt neer op 2,6 % van het totale aantal vluchtelingen in Libanon, Jordanië, Irak, Egypte en Turkije.
Volgens de UNHCR hebben 400 000 mensen ofwel 10% in de vijf voornaamste opvanglanden nood aan hervestiging.
Amnesty International vraagt met aandrang dat tenminste 10 % van de meest kwetsbare vluchtelingen uit Syrië hervestigd worden tegen het einde van 2016. Het gaat dan over 400 000 mensen.
Wie doet wat:
- De Golfstaten, zoals Qatar, de Verenigde Arabische Emiraten, Saoedi-Arabië, Koeweit en Bahrein voorzien nul opvangplaatsen voor Syrische vluchtelingen.
- Andere hoogontwikkelde landen zoals Rusland, Japan, Singapore, Zuid-Korea voorzien nul opvangplaatsen voor Syrische vluchtelingen.
- Duitsland wil 35 000 Syrische vluchtelingen opvangen door humanitaire visa en individueel pleegouderschap. Dit is 75 % van het totaal in de Europese Unie (EU).
- Duitsland en Zweden hebben samen 47 % van de Syrische asielaanvragen te verwerken gekregen tussen april 2011 en juli 2015.
- Buiten Duitsland en Zweden, bieden de andere 26 landen in de EU 8 700 opvangplaatsen aan. Dit is 0,2 % van de Syrische vluchtelingen in de vijf voornaamste opvanglanden.
Sommaire
Cet article est également disponible en : Néerlandais