(Van: www.aivl.be/subthema/vluchtelingencrisis-uitgelegd)

Vluchtelingen komen aan op Lesbos © Michael S Honegger

De vluchtelingencrisis beheerst momenteel het nieuws. Voor wie wat extra achtergrondinformatie wil voor zichzelf, voor (jonge) kinderen of leerlingen, verzamelden we enkele nuttige links.

Amnesty International heeft bovendien de tien meest gehoorde vooroordelen over vluchtelingen en argumenten om er tegenin te gaan, opgelijst in een handig boekje. Je kan dit boekje gratis bestellen door een e-mail te sturen naar amnesty@aivl.be of download het hier als PDF: Klik Hier

Voor kinderen

Op de webpagina’s van het Ketnet-programma Karrewiet vind je heel wat informatie over vluchtelingen, o.a. een handige reeks vragen en antwoorden met filmpjes.

Op de website zitdazo.be vind je alle mogelijk vragen, tips en nuttig materiaal verzameld. Je kan er ook een kinderboek ‘Allemaal Kinderen’ bestellen.

Voor leerkrachten

‘Asielzoekers’ is een reeks van Klasse die scholen en leraren helpt om te gaan met asielzoekers en vluchtelingen op school en in de klas. Ze bevat verhalen, duiding, tips, experts aan het woord…

Vluchtelingenwerk Vlaanderen

The Art of Becoming

The Art of Becoming is een documentaire over drie minderjarigen uit Afghanistan, Syrië en Guinee. Alle drie hopen ze op een stabiele toekomst in Europa. Via Lessen in het Donker kan je de film en een uitgebreid lespakket bestellen. De materialen zijn ook te downloaden op de website.

Voor jongeren en volwassenen10

  • Om je een beter inzicht te geven in de vluchtelingensituatie heeft Amnesty International de tien meest gehoorde vooroordelen over vluchtelingen en argumenten om er tegenin te gaan, opgelijst. Je kan dit boekje gratis bestellen door een e-mail te sturen naar amnesty@aivl.be of download het hier als PDF: Klik Hier

  • Het Agentschap Integratie en Inburgering stelde de brochure ‘Welk traject legt een asielzoeker af?’ samen.

Animatie

Het Duitse animatiebureau Kurzgesagt creëerde een video die in iets meer dan zes minuten de oorlog in Syrië en de vluchtelingencrisis haarfijn uitlegt.

Informatie in het Engels

Amnesty International  

Global Communities

ActionAid 

UNHCR

Georgetown University

Guardian Teacher Network 

Sommaire

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.