(Vanuit http://www.vluchtelingenwerk.be/nieuws/welke-hulp-kan-ik-bieden)

Het aantal mensen op de vlucht voor oorlog, geweld en vervolging, stijgt snel. De bestaande opvangplaatsen vullen zich in een recordtempo, en de overheid probeert zich aan deze veranderende omstandigheden aan te passen. De afgelopen weken heeft Vluchtelingenwerk Vlaanderen van heel wat burgers het signaal ontvangen dat ze zich graag willen inzetten voor de en . Dat gaat van het doneren van kleren tot het in huis opvangen van vluchtelingen. Hieronder kan je alvast enkele mogelijkheden terugvinden.

1. Doe een gift

Momenteel hebben we dringend extra geld nodig voor het Startpunt. De asielzoekers die zich op hun eerste dag in België bij de (DVZ) laten registreren, krijgen ’s middags bij ons een eenvoudige maaltijd en noodzakelijke informatie over hun . Door de grote toeloop van de laatste weken hebben we dringend nood aan extra financiële middelen om deze mensen veilig en sereen op te vangen.

Ook voor onze Infodesk zijn we op zoek naar extra middelen. Onze Infodesk beantwoordt informatievragen. Dat gaat van algemene vragen over mensen op de vlucht tot gericht juridische vragen van begeleiders van asielzoekers en vluchtelingen. Omdat de overheid de subsidies voor juridische hulpverlening wil schrappen, is deze werking in gevaar.

Doe vandaag nog een gift online »

Elke donatie gebruiken wij om op te komen voor de rechten van vluchtelingen en asielzoekers. We vangen hen op. We helpen hen bij de asielprocedure en bij het opbouwen van een nieuw bestaan. Met een gift geef  je vluchtelingen een kans op een veilig leven. Je kan ook of storten op rekeningnummer BE06 5230 8056 2922 (BIC: TRIOBEBB)

Voor meer informatie, ga naar onze giftenpagina.

2. Je inzetten als vrijwilliger?

Dagelijks zijn er in Vlaanderen en Brussel honderden vrijwilligers in de weer voor asielzoekers en vluchtelingen. Allemaal helpen ze waar en hoe ze kunnen:in het Startpunt van Vluchtelingenwerk, in een lokale vrijwilligersgroep, bij een activiteit voor vluchtelingen, als vrijwillig jurist, etc.

Bij Vluchtelingenwerk

Veel mensen hebben gesolliciteerd voor een vrijwilligersjob bij ons Startpunt of op ons secretariaat. We hebben een wachtlijst van 500 kandidaten. Je kan je zeker nog aanmelden, we houden je gegevens dan goed bij. Als we later vrijwilligers nodig hebben verwittigen we je meteen.

Meld je hier aan als vrijwilliger »

In je buurt

Wil je je inzetten voor asielzoeker en vluchtelingen in je buurt en hen gastvrij onthalen? Dat kan ook! Je kan dit doen op verschillende manieren:

  • Bij een opvanginitiatief in jouw buurtAsielzoekers worden tijdens hun asielprocedure opgevangen in een opvanginitiatief. Dat kan in een grootschalig opvangcentrum georganiseerd door of het Rode Kruis, maar ook via een kleinschalig opvanginitiatief georganiseerd door het OCMW.Overzicht van alle Fedasil-opvangcentra
    Overzicht van alle Rode Kruis-centra
  • Lokale vrijwilligersgroepIn heel Vlaanderen zijn er lokale vrijwilligers actief om mensen op de vlucht wegwijs te maken, welkom te heten, te ondersteunen,… Sluit je aan bij een bestaande vrijwilligerswerking in je buurt of richt zelf een nieuwe groep op. Nieuwe groepen kunnen zich aansluiten bij de Gastvrij Netwerk vzw. Gastvrij Netwerk is een vereniging die vrijwilligersgroepen verenigt, uitwisseling organiseert enz. Neem hiervoor contact op met de voorzitter: Josée Goethals.Overzicht van onze vrijwilligersgroepen
  • Inspiratie nodig?Vluchtelingenwerk verzamelde de afgelopen jaren via haar campagneGastvrije Gemeente meer dan 300 gastvrije initiatieven. Dat zijn individuen, verenigingen, scholen, bibliotheken, bedrijven en gemeenten die iets gastvrij doen voor asielzoekers en vluchtelingen.Enkele voorbeelden: Een lokale vereniging heeft een bijzondere samenwerking met een opvanginitiatief in zijn buurt.  Een school die geld inzamelt voor een vluchtelingenorganisatie. Een vrijwilliger die een comité opricht om asielzoekers en vluchtelingen wegwijs te maken in zijn gemeente.De campagne gaat weer van start in het voorjaar van 2016. Hou dus de campagnesite in het oog en vergeet niet om ook dan jouw initiatief in te dienen. Het maakt dan kans op de Gastvrij Award én 1000 euro !Overzicht van gastvrije initiatieven in Vlaanderen en Brussel

3. Kleding, speelgoed en ander materiaal doneren?

Heb je (gebruikte) kleding, speelgoed of ander materiaal verzameld dat je graag wil doneren? Neem dan contact op met lokale vrijwilligersgroepen, het OCMW, de kerkgemeenschap of moskee uit jouw buurt, en vraag na of er dingen zijn die ze kunnen gebruiken.

Of neem contact met een opvangcentrum voor asielzoekers in jouw buurt. Of een opvangcentrum in jouw buurt specifieke noden heeft, vind je terug op de website van Fedasil.

Belangrijk:

  • Samusocial heeft in het Maximiliaanpark een Infopunt ingericht. Ga eerst daar langs als je van plan bent mensen in het park te helpen. Deel in geen geval medicijnen uit!
  • Sint-Rochuskerk vlakbij ons Startpunt vraagt uitdrukkelijk om geen spullen meer te brengen, zij kunnen de vele giften niet meer verwerken. Bedankt aan iedereen die heeft gedoneerd!

4. Je wil een asielzoeker opvangen in huis?

Het opvangen van asielzoekers vraagt professionele begeleiding. Vaak hebben deze mensen traumatische gebeurtenissen achter de rug, en hebben ze een moeilijke reisweg afgelegd. Ze zitten nog in de asielprocedure en weten nog niet of zij ook in België zullen kunnen blijven. Zo heeft het ontvangen van een negatieve beslissing een zware impact op een asielzoeker, die hiervoor best begeleid wordt door gespecialiseerde hulpverleners.

In België heeft Fedasil van de overheid de opdracht gekregen om de opvang van asielzoekers te regelen. Het doet dit in samenwerking met een aantal partners zoals Vluchtelingenwerk Vlaanderen, het Rode Kruis, CIRÉ, en anderen.

We denken wel aan het tijdelijk opvangen van mensen met een erkenning als vluchtelingen of met een subsidaire bescherming. Zij hebben de procedure doorlopen en moeten dan hier een nieuw leven starten. Momenteel worden particulieren die vluchtelingen opvangen nog niet op een georganiseerde wijze ondersteund door de overheid en de gespecialiseerde partners. Bijgevolg is er ook nog geen mogelijkheid tot financiële tussenkomst (voor gemaakte kosten zoals water, eten, etc.) of psychosociale begeleiding van deze mensen.

Vluchtelingenwerk onderzoekt momenteel deze aspecten, zodat er in de toekomst een goede begeleiding van de gastvrije gezinnen en de vluchtelingen kan zijn. Van zodra duidelijk is of we deze vorm van opvang kunnen ondersteunen, dan zullen we hierover communiceren. Hou dus onze website in het oog, of volg ons op Facebook of Twitter. Je kan je ook abonneren op onzegratis nieuwsbrief e-fugee .

5. Je hebt een woning/appartement/studio ter beschikking die je wil verhuren?

Samen met onze partnerorganisaties organiseren wij ”: wij vangen asielzoekers tijdens hun procedure op in woningen, appartementen of studio’s. Wij zijn altijd op zoek naar veilige en betaalbare woningen. Ook voor erkende vluchtelingen die hun procedure hebben doorlopen. Want zij moeten op erg korte tijd een eigen woning vinden op de private woonmarkt en de opvang van Fedasil verlaten. In de praktijk blijkt bijzonder moeilijk.

Je kan contact met ons opnemen als je een woning te huur hebt.

 

Sommaire

Cet article est également disponible en : Frans

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.




*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.